İçindekiler
Arkadaşınıza ofis ortamına uygun bir çiçek hediye etmek istiyor, ancak kauçuk çiçeğinin iyi bir seçim olup olmadığı konusunda emin değil misiniz? O zaman bu makaleye mutlaka devam etmelisiniz.
Adını sıkça duyduğumuz kauçuk çiçeği günümüzde evlerde ve ofislerde en çok tercih edilen, bakımı kolay ve göz alıcı bir bitkidir. Genellikle parlak, kalın yaprakları ve geniş boyutlarıyla tanınır. Özellikle iç mekanlarda yeşil bir dokunuş arayanlar için iyi bir seçimdir. Sağlam yapısı ve adaptasyon kabiliyeti ile dikkat çeker.
Bu makalede, kauçuk çiçeğinin çeşitleri, tarihçesi, ideal yaşam koşulları ve bakımına dair pratik bilgileri bulacaksınız. Ayrıca, bu bitkinin sağladığı faydalardan, olabilecek hastalık türlerine kadar birçok konuya değineceğiz.
Hazırsanız gelin çiçeğimizi incelemeye başlayalım.
Kauçuk Çiçeği Özellikleri
Kauçuk çiçeği, bilimsel adıyla Ficus elastica, Moraceae familyasına ait yaprak dökmeyen bir bitki türüdür. ‘Ficus’ kelimesi Latincede ‘incir’ anlamına gelir ve bu bitki, incir ağaçları ile aynı familyada yer alır.
Genellikle büyük, parlak ve koyu yeşil renkli yapraklarıyla tanınır, fakat bazı çeşitlerinde renkli veya alacalı yapraklar da görülür. Yaprakları oval veya elips şekillidir ve bazen merkezi bir damar boyunca açık renkli bir çizgiye sahiptir. Yapraklarının boyutları 30-40 cm uzunluğa ve 10-15 cm genişliğe ulaşabilir.
Kauçuk çiçeğinin en dikkat çekici özelliği, etli ve parlak yapraklarıdır. Bu özelliği dolayısıyla dekorasyonda sıklıkla tercih edilir aynı zamanda oldukça dayanıklıdır ve az bakım ihtiyacı duyar. Diğer bitkiler gibi kauçuklarda hava kalitesini iyileştiren bitkilerdir.
Bu olağanüstü bitki, doğal olarak Güneydoğu Asya ve kuzeydoğu Hindistan’da ormanlar ve nehir kıyılarında bulunur. Vahşi doğada, bu bitkinin boyu 40 metreye gövdesinin çapı ise iki metreye kadar çıkan bir kalınlığa ulaşabilir fakat ev ve ofis koşullarında genellikle 2-3 metre arasında bir yüksekliğe ulaşır ve daha kompakt bir formda kalır.
Kauçuklar, toprakla temas etmeden epifitler veya tüneyen bitkiler olarak bile büyüyebilir, yani diğer bitkilerin üzerinde yaşayarak gelişebilirler. Bu özellikleri ile doğal habitatlarında oldukça esnek ve uyumlu bitkilerdir. Kabuğu açık kahverengi ila orta kahverengi renkte olup, pürüzsüz bir yüzeye sahiptir.
Vahşi doğada bu bitkinin gövdesi, kendisini yere daha sıkı bir şekilde sabitlemek ve ağır dalları desteklemek için hava kökleri geliştirirler. Bu hava kökleri, yere ulaştığında toprağa kök salar ve bitkinin daha da sağlamlaşmasını sağlar. Hatta Hindistanda kauçuk ağaçlarındaki esnek hava kökleriyle kurulmuş kök köprüler bile var. Bunlardan en meşhuru ise Nongriat köyündeki çift katlı köprüdür.
Kauçuklar özel bir tozlaşma ilişkisine sahiptir ve yalnızca figoide eşekarısı (fig wasp) olarak adlandırılan eşekarısı türleri tarafından tozlaştırılabilir. Bu eşekarısı türleri tropik bölgelerde yani bu bitkilerin doğal habitatlarında bulunurlar. Ev veya ofis koşullarında, bu tür eşekarısı türler mevcut olmadığından kauçuk bitkisinin meyve vermesi düşünülemez. Ev ortamında profesyonel bakımla bitkiniz çok düşük bir ihtimalle çiçek açsa bile meyve vermeyecektir çünkü meyve verebilmesi için tozlaşmanın gerçekleşmesi gerekir.
Kauçuk Çiçeği Çeşitleri
Decora
Kauçuk çiçeği çeşitinin dekoratif özelliğini vurgulamak için bu türe ‘decora’ ismi verilmiştir. Türler arasında sık ve büyük yaprak yapısı, dayanıklılığı ve hızlı büyümesiyle tanınır. Bu da şu anlama geliyor, bitkiniz hızlı büyümüş ve yavaş yavaş estetiğini kaybediyorsa çekinmeden budayabilirsiniz zira 3-4 ay içinde yine toparlanıp ve formunu alacaktır. 🙂
Ruby
Kauçuk çiçeğinin bir çeşiti olan ruby, yeşil, beyaz ve pembe renklerinin karışımından oluşan yapraklara sahiptir. Ev ve ofislerde bu canlı görüntüsü dolayısıyla sıklıkla tercih edilir. Bu tür diğerlerine nazaran daha fazla ışığa ihtiyaç duyar ve daha hassastır bu nedenle bakımında daha özenli davranılmalıdır.
Tineke
Kauçuk bitkisinin tineke türü, yaprakları beyaz, adaçayı ve zümrüt yeşili renklerle desenlenmiş ve genellikle pembe merkezi damarlara sahiptir. Yeni yapraklar parlak pembe renkte ortaya çıkar ve zamanla sertleşerek krem rengine döner. Bu tür doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymaz bu sebeple güneş ışığı almayan oda ve ofislerde sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilir. Bakımı kolay ve dayanıklıdır.
Burgundy
Diğerlerine nazaran daha yavaş büyüme eğiliminde olan bir kauçuk çiçeği türüdür. Yaprak renkleri koyu yeşil ve bordomsu, orta damar renkleri ise kırmızıdır. Bakımı kolay bir tür olmakla beraber iyi yetiştirildiğinde 1-2 metreye kadar uzar.
Variegata
Türün en belirgin özelliği yeşil ve beyazın harmanlandığı alacalı yapraklardır. Variegata türü bu yapraklar sayesinde oldukça dekoratif bir bitki türüdür. Bakımı basit ve oldukça yavaş büyüdüğünden bitki deneyimi olmayan ya da yoğun çalışan kişiler için uygun bir ev/ofis hediyesi olacaktır.
Robusta
Latice’de güçlü veya sağlam anlamına gelen ‘’robustos’’ kelimesinden türetilmiştir. Bu, türün dayanıklılığını vurgular. Görünümü orijinal türe çok yakındır. Yaprakları daha genişçe ve parlaktır. Bakımı kolay büyüme hızı idel olduğundan ahşap ev ve ofislerinizde tropikal atmosfer oluşturabilirsiniz.
Kauçuk Çiçeğinin Tarihçesi
Kauçuk Çiçeğinin anavatanı Güneydoğu Asya’dır. Malezya, Çin, Nepal, Hindistan, Endonezya ve Burma’da doğal olarak yetişir. 19. yüzyılda Batı’ya ilk kez tanıtılmış ve o zamandan beri birçok ülkede iç mekan bitkisi olarak kullanılagelmiştir. Yapraklarından süzülen lateksin kauçuk üretiminde kullanılabileceği fikri, bitkinin adını da şekillendirmiş fakat bu hiçbir zaman gerçeğe dönüşmemiştir. Merak edenler için günümüzde ticari doğal kauçuk, Hevea brasiliensis adı verilen kauçuk ağaçlarından üretilir. Bu da bir başka yazının konusu olsun 🙂
Kauçuk Çiçeğinin Bakımı
Kauçuk bitkisinin bakımını sizler için başlıklar halinde ayırdık. Gelin bu detaylara daha yakından bakalım.
Toprak ve Saksı Değişimi
Kauçuk çiçeği için en iyi toprak tipi, suyu iyi drene edebilen ve hafif nemli kalan bir topraktır. Toprağınıza biraz kompost da ekleyebilirsiniz; bu bitkinin besin ihtiyacını karşılayacaktır. Su birikmesine yol açabilecek toprak türlerinden uzak durmalısınız, çünkü kök çevresinde biriken su uzun vadede bitkinizin kökünü çürütecektir.
Genç kauçuk çiçekleri hızlı büyüdüğü için, yılda bir kez saksı değişimi mutlaka yapılması gerekir. Daha olgun bitkiler ise 2-3 yılda bir saksı değişimine ihtiyaç duyarlar. Saksı değişimindeki adımlar sırasıyla şöyledir.
- Saksı değişiminde zamanlama çok önemlidir. İlkbahar (Mayıs-Haziran) aylarını tercih edin, çünkü bitki bu dönemde aktif büyüme evresindedir.
- Yeni, daha büyük bir saksı, iyi drenajlı toprak ve drenaj delikleri olan bir saksı altlığı hazırlayın.
- Mevcut saksıdan bitkiyi dikkatlice çıkarın ve köklerini inceleyin. Ölü veya çürümüş kökleri kesin.
- Eski toprağın bir kısmını dikkatlice temizleyin.
- Yeni saksının dibine bir miktar yeni toprak koyun.
- Bitkiyi yeni saksıya yerleştirin ve etrafını yeni toprakla doldurun.
- Saksının altına drenaj delikleri olan bir altlık yerleştirin.
- Toprağı iyice sulayın fakat su birikintisi oluşturmayacak şekilde dikkatli olun.
- Bitkiyi yeterli ışık alacak bir yere yerleştirin.
- İlk birkaç gün bitkinin durumunu yakından izleyin. Gerekirse ekstra su veya toprak ekleyin.
Sulama
Kauçuk bitkisi sularken bol bol su kullanmak çok sıkça yapılan hatadır. Ortalama haftada bir sulama genellikle yeterlidir. Ancak unutmayın, bu sıklık bitkinizin bulunduğu ortamın nemine, hava koşullarına ve ne kadar güneş aldığına bağlı olarak değişir. Toprağın yüzeyinin kuru olduğunu parmak testi yaparak kontrol edin. Alt ve üst toprak katmanları kurumuşsa sulama yapmalısınız. Bu yöntem, bitkilerde şaşmaz bir sulama tarifidir. 🙂
Sulama işleminde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Bitkinizi aşırı sulamayın. Su basmasından kaçının.
- Saksınızın altında drenaj delikleri olsun böylece fazla su akacak ve bitkinize yetecek su miktarı saksıda kalacaktır.
- Kontrollü su verin.
- Mümkünse kireçsiz su kullanın. Kireç toprağı daha alkali hale getirir. Musluk suyu kullanıyorsanız sulamadan önce bir müddet bekletebilirsiniz.
- Kauçuk çiçeği nemli ortamları sever bu sebeple yaz aylarında çiçeklerinizin yapraklarını silerken çevresine bir miktar su püskürtmeniz onları mutlu edecektir. 🙂
- Alternatif olarak daldırma yöntemiyle de sulama yapabilirsiniz.
Işık ve Konum
Kauçuk bitkilerinin iyi gelişim gösterebilmeleri için ışık çok önemlidir. Kauçuklar tropikal bitkiler olduklarından sıcağı severler fakat yakıcı öğle güneşini almamaları gerekir. Dolaylı ışık alan aydınlık odalar bitkiniz için en ideal seçenek olacaktır. Aslında bitkinizin yapraklarına bakarak konumlandırma yaparsanız daha verimli sonuç alırsınız. Örneğin bitkiniz yapraklarını döküyorsa güneşe ihtiyacı olduğunu, yaprak üzerindeki siyah lekeler ise güneşten uzak tutulmaları gerektiğini gösterir.
Ayrıca renkli yapraklı kauçuk türleri klasik türlere oranla güneş ışığına daha fazla ihtiyaç duyar. Bu sebeple karanlık ortamlarda bitki yetiştirmek istiyorsanız kauçukların yapraklarını dökmemesi için bitki lambası kullanmanız gerekir.
Budama
Kauçuk bitkileri genellikle sık budamaya ihtiyaç duymazlar. Bitkinin boyutunu kontrol etmek, yan sürgünlerin büyümesini teşvik etmek veya estetik açıdan düzeltilmesi gerektiğinde budama yapılır. Tabi bitkinizde böcek ya da hastalık izleri görüyorsanız da budamalısınız.
Bitkinizi çoğaltmayı planlıyorsanız büyüme evresi olan ilkbahar mevsiminde budama yapmanız önerilir. Kışın yapılan budamanın önerilme sebebi ise, bu dönemde ağacın özsu akışının genellikle en düşük olduğu zaman olması dolayısıyladır. Özsu akışı düşük olduğunda, budama sırasında kaybedilecek özsu miktarı da azalır. Bu durum bitkinizin daha az stres yaşamasına ve budamanın olumsuz etkilerini en aza indirmesine yardımcı olur.
Budama Teknikleri:
- Budama için keskin bir makas veya bıçak kullanın.
- Bitki çok uzamışsa, tepesini istediğiniz yükseklikte kesin.
- Daha fazla yan dal oluşumu istiyorsanız, gövdeyi ‘düğüm’ denilen yerlerden kesin.
- Ana dalın yukarı doğru büyümesini istiyorsanız, yan dalları kesin.
- Ana daldan daha uzun yan dallar varsa, onları da kesin.
- Kurumuş, ölü veya zararlılar tarafından etkilenmiş dalları da kesin.
- Bitkiyi çoğaltmak istiyorsanız dallarından kesimler alabilirsiniz.
- Kesik yüzeyi nemli bir bezle silmek yeterli olacaktır.
- Eğer büyük bir kesik yapmışsanız, yarayı ılık suyla yıkayın ve balmumu veya plastik tıkaçlarla kapatın.
Kauçuk bitkisini budadıktan sonra kesiklerden akan bitki özsuyu hafif zehirlidir ve ciltte tahrişe neden olabilir. Bu sebeple budama yaparken eldiven giymelisiniz.
Gübreleme
Kauçuk bitkileri aşırı beslenmeyi sevmezler, bu sebeple gübreleme konusunda dikkatli olmak önemlidir.
Temel İlkeler:
Aşırı Gübreleme Yapmayın: Kauçuk bitkileri çok fazla besin maddesinden hoşlanmaz, bu yüzden ölçülü bir şekilde gübre kullanmaya özen gösterin.
Uzun Vadeli Organik Gübre: 6 ayda bir, uzun vadeli etkileri olan organik bir gübre kullanmayı tercih edin. Bu, bitkinin ihtiyacı olan besinleri yavaş yavaş almasını sağlar.
Sıvı Gübre Alternatifi: Eğer sıvı gübre kullanmayı tercih ediyorsanız, her 6 haftada bir bu tür bir gübreleme yapabilirsiniz. Ancak, sıvı gübreler genellikle hızlı etki gösterir, bu yüzden dozaj konusunda dikkatli olun.
Öneri: Gübreleme işlemini bitkinin aktif büyüme dönemi olan ilkbahar ve yaz aylarında yapmayı planlayın, ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Kış ayları bitkinin dinlenme dönemi olduğundan fazla gübreleme yapraklarda yanık oluşmasına sebep olur.
Çoğaltma
Kauçuk bitkileri, kesim veya hava katmanlama yöntemleriyle çoğaltılırlar. Aşağıda bu yöntemlerin detaylarını ve ne zaman yapılması gerektiğini detaylı inceleyeceğiz.
Kesim Yöntemi:
- Bitkinin sağlıklı bir dalını kesin.
- Kesimi yapmadan önce kesilecek dalın en az birkaç yaprağı olmasına dikkat edin.
- Dalın daha fazla güç kaybetmemesi için üstte bir yaprak kalacak şekilde yaprakları koparın.
- Kesilen dalı bir bardak suya veya doğrudan toprağa dikin.
- Toprağa dikmişseniz üzerini kapatın.
- Belirli aralıklarla üzerine su püstürkün.
Hava Katmanlama Yöntemi:
- Sağlıklı ve güçlü bir sürgün seçin.
- Bu dalı yarıya kadar kesin ve yarıda bırakın.
- Akan özsuyu nemli bir bezle silin.
- Bitkinizin daha hızlı köklenmesini istiyorsanız kesiğe kök tozu ekleyebilirsiniz.
- Kesiğin yeniden kapanmasını engellemek için tahta parçası yerleştirin.
- Kesik kısmı nemli yosun ve streç film ile sarın.
- Yosunun nemli kalmasını sağlayın.
- Yeterince kök oluştuğunda kesik kısmı tamamen kesip ayrı bir saksıya dikin.
- Her şey yerinde olursa birkaç hafta içinde ilk sürgünü verecektir. Tamamen köklenmesi 6-9 haftayı bulabilir. Bu durumda sizlere sabretmek düşüyor 🙂
En Uygun Zamanlar:
- Kesim için: İlkbahar, bitkinin yeni bir büyüme dönemine girdiği zaman, en uygun dönemdir.
- Hava Katmanlama için: Yine ilkbahar ayları, bu yöntem için de en uygun zaman olarak kabul edilir.
Olası Hastalık ve Zararlılar
Eğer kauçuk bitkiniz zayıf veya çevresel koşullar ideal değilse, zararlılar ve hastalıklar için daha çekici bir hedef haline gelir. Bu potansiyel sorunları en aza indirmek için, bitkinizin her zaman en uygun koşullarda olduğundan emin olun. Şimdi, kauçuk çiçeğinizde karşılaşabileceğiniz hastalıklara göz atalım.
- Yaprak Sararması: Bitkinizdeki yaprak sararmaları ve yaprak dökülmeleri dengesiz sulama, besin eksikliği ya da fazlalığı gibi farklı sebeplere dayanabilir.
Sararmanın neden kaynaklandığını bulmanız gerekir. Sorunun kaynağına göre uygun bir tedavi planı uygulayın. Örneğin, eğer sulama dengesizse, sulama programını gözden geçirin; eğer besin eksikliği varsa, uygun gübreleme yapın. Yaprak kaybına karşı aşağıdaki yöntemler size yardımcı olabilir.
- Bitkinizin konumunu yeniden değerlendirin.
- Alt tabakanın aşırı kuru olması durumunda, saksıyı tamamen suya batırın.
- Aşırı sulama sebebiyle su basması yaşanmışsa, bitkiyi yeni bir saksıya alın.
- Haşere problemi varsa, uzman bir ziraat mühendisinden yardım alabilirsiniz.
- Kök çürümesi: Bitkinizin fazla sulanması ve kötü drenaj, kök çürümesine yol açar. Bunun için öncelikle toprağın nem durumunu sıklıkla gözlemleyin. Toprak yüzeyi kuru görünüyorsa sulama yapın, aksi halde bekleyin. Drenajı etkili olan bir saksı seçmeye özen gösterin. Eğer kök çürümesi belirtileri gözlemliyorsanız, etkilenen kök bölümlerini dikkatlice çıkarın ve bitkiyi yeni, kaliteli toprak içeren bir saksıya taşıyın.
- Böcek ve hastalık sorunları: Kauçuk bitkiniz zayıfsa ya da çevresel koşullar uygun değilse, zararlıların bitkinize saldırma riski artar. Yapraklarını ve gövdesini düzenli olarak zararlı belirtileri için kontrol etmelisiniz. Ayrıca, biyo-tedavi yöntemleri kullanarak bitkinizi koruyan yararlı böcekleri de ekleyebilirsiniz. İşte kauçuk bitkinizi tehdit edebilecek zararlı türleri:
- Örümcek Akarları: Yaprakların altına yerleşerek bitkinin öz suyunu emerler.
- Unlu Bit: Yaprakların altında beyaz, unlu tabakalar bırakır.
- Yaprak Bitleri: Genellikle bitkinin genç sürgünlerine ve yapraklarına saldırırlar.
- Yaprak Kurtları: Yaprakları yiyerek delikler açarlar.
- Beyaz Sinekler: Yaprakların alt kısmında koloniler oluşturur, yapraklarda sararmaya neden olabilirler.
Çiçek Açma Durumu
Kauçuk bitkisi (Ficus elastica) ev koşullarında nadiren çiçek açar. Bu bitkinin doğal habitatında çiçek açabilmesi için belirli koşulların sağlanması gerekmektedir. Ancak evde veya ofiste yetiştirildiğinde bu koşullar genellikle karşılanamaz. Yani çoğu zaman, kauçuk bitkileri evde çiçek açmazlar.
Eğer bir şekilde çiçek açması sağlanırsa, bu genellikle ilkbahar veya yaz aylarında olur. Ancak bu, profesyonel bir yetiştiricilik ve özel bakım gerektirir.
Kauçuk çiçeği evde nereye konur?
Kauçuk bitkisi, doğrudan güneş ışığına maruz kalmadan, aydınlık bir alanda iyi bir şekilde büyüyebilir.
Kauçuk çiçeği havayı temizler mi?
Evet, kauçuk çiçeği kapalı alanlarda havayı temizlemeye yardımcı olabilir. Farklı kimyasal maddeleri emerek daha sağlıklı bir hava ortamı yaratır.
Kauçuk çiçeği salonda yetişir mi?
Evet, kauçuk çiçeği salonda iyi bir şekilde yetişebilir. Özellikle doğal ışığın olduğu ama doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan bölgelerde başarılı bir şekilde büyüyebilir.