İçindekiler
Karavan ruhsatı; aracınızı yasal olarak kullanabilmeniz için gerekli olan resmi belgedir.
Bir karavan hayaliniz var ve çeşitleri, malzemeleri, motoru, aküsü gibi teknik bilgilerin yanı sıra bir de resmi prosedürleriyle nasıl uğraşacağım diyorsanız doğru makaleyi okuyorsunuz.
Hayalinizdeki karavan macerasını gerçekleştirebilmek için tamamlamanız gereken adımlardan biri de karavanınıza ruhsat almaktır.
Karavanlarla ilgili kısa bir özetten sonra sıkmadan hemen karavan ruhsat işlemlerini sırasıyla anlatacağız. Zira karavanlarla alakalı bilmeniz gereken daha temel bilgiler mevcut.
Karavanlar temelde iki gruba ayrılır: Çekme karavanlar ve motokaravanlar. Ruhsat alma işlemi karavanın türüne göre farklılık gösterse de bunların resmi süreçleri birbirine benzer. Gelin daha detaylı inceleyelim.
Çekme Karavan Ruhsatı
750 Kg Altı Çekme Karavan Ruhsatı
Sözü fazla uzatmadan şunu söyleyelim. Karavanınızın dolu ağırlığı 750 kg altında ise aracınız O1 belgelidir. B, C ve D sınıfı ehliyetle karavanınızı kullanabilirsiniz.
Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak için Karavan Ehliyeti Nedir? Hangi Karavan Hangi Ehliyetle Kullanılır? yazımızı okuyabilirsiniz.
750 Kg Üstü Çekme Karavan Ruhsatı
750 kg üzeri çekme karavanlar O2 belgeli römorklardır. Yani ağırlığı büyük, kontrolü zor olan araç sınıfına dahildirler. İşte bu sebeple bu karavanları çekebilmek için römork ehliyetine (E Belgesi) sahip olmalısınız. Yani E belgesi eğitimi alıp bunun sınavından geçmelisiniz. Böylelikle çekmesi tehlikeli olan büyük karavanları çekme iznine sahip olabilirsiniz.
E belgesi eğitimleri sürücü kursları tarafından verilmektedir. Güncel fiyatları gideceğiniz ehliyet kursuna göre değişmektedir.
Çeki Demirini Ruhsata İşletme
Karavan ruhsatı alabilmeniz için çekme karavanınıza çeki demiri taktırmalısınız. Bu işlem sırasıyla şu adımlarla gerçekleşir.
- Çeki Demiri Seçimi: Aracınız için uygun bir çeki demiri seçimi yaparken Avrupa standartlarına uygun E belgeli çeki demirlerini incelemeniz önemlidir. Çünkü çeki demiri E belgesine sahip değilse ruhsata işletemezsiniz.
Çeki demirleri genel olarak sabit ve sökülebilir olarak iki ana kategoriye ayrılır.
Sabit çeki demirleri, aracınızın üzerinde kalıcı olarak bulunur ve kolayca çıkarılamazlar. Bu tür çeki demirleri genellikle pikap tarzı araçlarda tercih edilir. Hangi tür çeki demirinin aracınıza en uygun olduğunu belirlerken, çeki demiri seçimi konusunda daha fazla bilgi almak için Çeki Demiri Nedir? makalemizi inceleyebilirsiniz.
- Elektrik Tesisatı Seçimi: Karavanınız aracınıza elektrikle bağlı olduğundan sinyal lambaları, fren lambaları ve diğer elektriksel bileşenler için elektrik tesisatı seçmelisiniz. Karavanınızın ağırlığına göre 7 pin ve 13 pin arasından bir seçim yapmalısınız. Bu konnektörlerin özelliklerini şu şekilde gösterelim.
7 Pin Konnektör: 7 pinli bir konnektör, çekme karavanınızın sinyal sistemini sorunsuz bir şekilde çalıştırır. Temel elektrik bağlantıları için idealdir ve genellikle 750 kg altı karavanlarda tercih edilir.
13 Pin Konnektör: 13 pinli konnektör daha fazla elektriksel özellik sunar. Bunlar arasında sinyal sistemine ek olarak karavanınızın aydınlatma ve buzdolabını da kullanabilirsiniz. Genellikle 750 kg üzeri karavanlar için tercih edilir.
- Proje Çizdirme: Evet artık mühendislik firmasına proje çizdirme aşamasına geldik. Bu noktada dikkat etmemiz gereken ufak bir nokta var o da proje çizdirebilmek için aracınızın ruhsatı ve katar ağırlık etiketi bulunmalıdır.
Peki nedir bu katar ağırlık etiketi?
Katar ağırlık etiketi, aracınızın çekebileceği azami kütleyi gösteren bir etikettir. Bu önemli bilgi, genellikle aracın şoför kapısının yanında veya motor kaputunun altında yer alır. Etikette dört değer bulunur.
İlk değer, aracınızın azami yüklü kütlesini, ikinci değer ise katarın azami kütlesini ifade eder. Bu iki değer arasındaki fark, aracınızın çekebileceği azami ağırlığı belirler.
Bu sayede aracınızın çekebileceği azami ağırlığı hesaplamış olursunuz.
- Montaj İşlemi: Proje çizildikten sonra montaj noktasında çeki demiri ve elektrik tesisatını aracınıza taktırın.
- TSE Montaj Uygunluk Raporu: Çeki demiri montajı yapıldıktan sonra, en yakın TSE (Türk Standardları Enstitüsü) şubesine giderek çeki demiri bağlantısının projeye uygun olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini kontrol ettirerek montaj uygunluk raporu almalısınız. Bu işlemi yalnızca ruhsat sahibi yapabilir ve bu süreç oldukça önemlidir.
- Noter Huzurunda Ruhsat Değişim İşlemi: Montaj uygunluk raporunu aldıktan sonra son adım olarak size en yakın notere gitmeli ve çeki demirini aracınızın ruhsatına işlettirmelisiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken önemli bir husus bulunmaktadır: Çeki demirini aldıktan sonra kesilen fatura tarihinden itibaren 30 gün içinde ruhsata işletmelisiniz. Aksi takdirde, herhangi bir kaza durumunda, suçsuz olsanız dahi sigortanız diğer aracın hasarını karşılamayabilir. Bu nedenle çeki demirini hızlı bir şekilde ruhsata işletmekte fayda var.
Çeki demiri montajı ve ruhsat değişikliği işlemi için oluşabilecek ücretler, tercih ettiğiniz mühendislik firmasına göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle çeki demiri montajı yapacak firmayla bu konuyu önceden görüşmek faydalı olacaktır.
Motokaravan Ruhsat İşlemleri
Motokaravanlarda ruhsat işlemlerini size 5 adımda anlatalım çok zor değil merak etmeyin 🙂
- Proje Çizimi: Aracınızı motokaravana dönüştürme kararı aldıktan sonra yapmanız gereken ilk işlem mühendislik firmasına proje çizimi yaptırmanız. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir durum var. Proje çizimi yaptırdığınız mühendislik firmasından tadilat faturası almalısınız.
Aracınızın karavan ruhsatı alabilmesi için temel yaşam alanlarının bulunması şartı olsa da bunun yanı sıra sizin kişisel görüşleriniz de önemli. Şayet daha başlangıç aşamasındaysanız Motokaravan: Tam Rehber makalemizi okuyarak motokaravanlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Mühendislik firması ile aracınızın projesini tamamladıktan sonra tadilatlara başlayabilirsiniz.
- TSE Belgesinin Alınması: Tadilat faturası ve çizilen proje belgesi ile birlikte Türk Standartları Enstitüsü’ne başvurarak, aracınızın uygunluğunu denetlettirip onaylatmanız gerekmektedir.
- TüvTürk’de Muayene İşlemi: Sorun yaşamadan TSE’den onay belgesi almışsanız sıradaki işlem aracınızı muayene ettirmek olacak.
- Noterde Ruhsat Kaydı: TSE ve Tüvtürk onay belgesi ile noterden belirli bir harç karşılığında karavanlar için olan M sınıflı motokaravan ruhsatını almalısınız.
- Zorunlu Trafik Sigortası: Karavan ruhsatınızı aldıktan sonra yapacağınız son işlem Zorunlu Trafik Sigortasını yaptırmak ve Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni ödemek olacak.
Bu işlemlerden sonra artık motokaravanınızla seyahatin tadını çıkarabilir, en yakın kamp alanına giderek ilk kampınızı gerçekleştirebilirsiniz. 🙂
Karavan Ruhsatı Fiyatları
Aracınızı karavana dönüştürme ve karavan ruhsatı alma aşamasında ilk maliyet proje çizdirme aşamasıdır. Karavan projesi çizdirme ücreti seçtiğiniz firmaya göre değişiklik gösterir.
TSE’den onay belgesi aldıktan sonra muayene için ödeyeceğiniz ücret 1535 Tl’dir.
TüvTürk araç tadilat belgesi için ödeyeceğiniz ücret 1130 Tl’dir.
Noter ruhsat değişimi için ödeyeceğiniz ücret 715 Tl’dir.
Aşama | Ücret (TL) |
Proje Çizdirme | Seçilen firmaya göre değişir. |
TSE Onay Belgesi | 1535 TL |
TüvTürk Araç Tadilat Belgesi | 1130 TL |
Noter Ruhsat Değişimi | 715 TL |
Karavan Muayenesi
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin belirlenmiş olduğu mevzuata göre çekme karavanlar ve motokaravanlar her yıl düzenli olarak muayeneye tabi tutulur.
Karavanlarda MTV Ücreti
Motorlu Taşıt Vergisi karavanınızın türüne göre değişir.
Çekme Karavanlarda MTV Ücreti
Çekme karavanlar MTV ücretine tabi değildir. Burada karavanın ağırlığının önemi yoktur.
Motokaravanlarda MTV Ücreti
Motokaravanlarda MTV ücreti aracın yaşı ve motor hacmi gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Aşağıdaki tabloda 2023 yılı motokaravan MTV ücretlerini detaylı inceleyerek aracınız için ne kadar vergi vereceğinizi hesaplayabilirsiniz.
Motor Hacmi | Araç Yaşı | MTV Tutarı (TL) |
1900 cm³ ve Altı | 1-6 Yaşında | 3.380 |
1900 cm³ ve Altı | 7-15 Yaşında | 2.109 |
1900 cm³ ve Altı | 16 Yaşında ve Daha Eski | 1.253 |
1901 cm³ ve Üstü | 1-6 Yaşında | 5.116 |
1901 cm³ ve Üstü | 7-15 Yaşında | 3.380 |
1901 cm³ ve Üstü | 16 Yaşında ve Daha Eski | 2.109 |
Karavan Hangi Sınıf Araç Sınıfında Değerlendirilir?
Karavana dönüştürdüğünüz aracın türü fark etmeksizin karavanınız M1 sınıfına girer ve 3500 kilograma kadar B sınıfı ehliyet ile kullanılır. 3500 kilogramın üzerinde bir araç kullanıyorsanız kamyon sınıfına girer ve C sınıfı ehliyetle kullanılır.
Ruhsatsız Karavan Kullanılır mı?
Ruhsatsız karavan kullanmak yasa dışıdır.
Karavana Ruhsat Almak Kaç Gün Sürer?
Ortalama 15-20 gün içinde karavanınıza ruhsat alabilirsiniz.
Karavan Ruhsatı Kaç Yıllıktır?
Ruhsat bir kez alınır. Ruhsat bilgileri değişmediği sürece ruhsat yenilemenize gerek yoktur.
Çeki demiri araca zarar verir mi?
Çeki demiri aracınıza zarar vermez çünkü birçok araç, üretim aşamasında çeki demiri monte edilebilecek özel delikleri veya bağlantı noktalarını şase üzerinde bırakır. Dolayısıyla, çeki demirini aracınıza taktığınızda, aracınızın orijinalliği bozulmaz ve bu işlem, aracın tasarımıyla uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmiş olur.