Karavanlar, seyahat etmeyi sevenler için özgürlük ve bağımsızlık anlamına gelir. İşte bu noktada karavan banyo kabini, duş teknesi, tuvaleti ve evyesi gibi ıslanma ihtimali olabilen zeminlerin önemi devreye girmektedir.
Karavan Banyosunda Dikkat Etmeniz Gerekenler
Bir karavan tasarlıyorsunuz yahut satın alacaksınız. Karavanın şasisi, yalıtımı, ruhsatı, ehliyeti gibi çok daha önemli konular geziniyor kafanızda, eminim. Ancak bu konulara bir tanesini daha ekleme gerekecek müsadenizle. Karavan banyosu…Rahat bir karavan serüveni için en zayıf halkanın, karavan banyosunun iyi tasarlanmış olması çok önemlidir. Gelin karavan banyosu içindeki önemli her bir noktayı tek tek ele alalım.
Karavan Banyo Kabini
Öncelikle hemen baştan belirteyim olabiliyorsa karavan banyo kabininiz tek parça olsun. Çünkü su yalıtımı karavan banyosu için en kritik ve zor konulardan bir tanesi. Banyo kabinleri yapısına göre temelde ikiye ayrılır, bunlar;
- Monoblog banyo kabini (tek parça, bileşensiz)
- Birleşenli banyo kabinidir.
Bizim önerimiz karavan banyo kabininin tek parça yani monoblog olmasıdır. Böylelikle su sızıntısının olmadığından emin olacaksınız. Tuvalet, el yıkama ve duş alma gibi tüm ihtiyaçlarınızı olabildiğince rahat olarak giderebileceksiniz. Elinizde silikon sürekli banyonun bir yerlerine sıkmaya çalışmayacaksınız.
Karavanda banyo yalıtım malzemesi denince akla ülkemizde en çok kullanılan şu malzemeler gelmektedir:
- Fiber glas,
- CTP,
- Pvc kaplama mdfdir.
Peki karavan banyo kabini hangi malzemeden olmalı?
Hemen ifade edelim, monoblog bir karavan duş kabinine sahip olun da hangi malzemeden olursa olsun. Evet fiberglas ve CTP malzeme şayet tek parça olursa hem dayanıklı olur hem de asla su geçirmez.
Pvc kaplamalı ürünler genellikle tek parça olmazlar, bunlar birleşerek bir yapıyı oluştururlar. Ancak bu birleşim yerlerini tutan malzeme olarak karşımıza yine silikon çıkmakta. Evet hiç şaşırmayın, pvc bileşenli maddelerle yapılan karavan banyo kabinleri 1 yıl içinde yamulmaya, eğilip bükülüp kabarmaya ve su kaçırmaya başlayacaktır. Bu sebeple bu tür banyolardan uzak durmanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Karavan banyo kabini şayet tek parça olmayacaksa bunun CTP malzemeden olabildiğince büyük parçalarla oluşturulması tavsiye edilir. Köşeleri ayrıca özen göstererek birleştirilen CTP malzeme monoblog karavandan sonra en dayanıklı karavan banyo kabinini oluşturur.
Elbette çeşitli materyalin üzerine fiberglass kaplamak gibi farklı yöntemlerle karavan banyo kabininizi inşa edebilir yahut bu tekniklerle yapılmış bir karavanı satın alabilirsiniz. Orta ayar bir karavan banyosuna sahip olduğunuzu şimdiden belirtelim.
Sonuç olarak karavan banyo kabininizin su yalıtımı gerçekten hayati önem sahip. 2 aylık kullanımdan sonra su kaçırmaya başlayacak bir duşa kabinde sizin için problem olabilecek tek şey bunu tamir etmek zorunda olmanız değildir. Buradan zamanla gelmeye başlayacak olan burun sızlatıcı koku ve daha sonrasında banyonuzun küflenmeye başlaması. Şimdiden rahatsız olduysanız karavan banyo kabininizin olabildiğince tek parça olmasına özen gösterin. Tek parça olmuyorsa, 6 temel parçaların birleşiminden olabilir. Ancak daha birleşen hususunda sorgulayıcı olmak önemli.
Karavan Duş Teknesi
Karavan duş teknesi genellikle iyi derecede su yalıtımlı tek parça malzemelerden oluşur. Hazır satılan malzemeler büyük çoğunlukla fiberglass ve CTP malzemeden oluşmaktadır.
Karavan yapanlar genelde buna çok dikkat ederler ancak alıcılar genelde banyoyu göz ardı edebiliyorlar. Diğer önemli özellikler onların kafasını meşgul ederken karavan duş teknesini gözleri görmüyor.
Ben karavan alacağım zaman en az 5 farklı üretici ile görüştüm ve üretim süreçlerini yakından izledim. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki piyasa fiyatından aşağı satılan karavanların çoğunda özel bir duş teknesi mevcut değil. Karavanın duşa kabini, tuvaleti ve lavabosunun olduğu bölümü komple pvc kaplama ahşap ile kaplamışlar. Hadi duvarları geçelim ancak karavan duş teknesinin birleşenli malzemeden üretilmesi gerçekten sektör açısından acınası bir durum.
Neyse konumuza dönelim ve tekrar uyaralım bir karavanın duş teknesi ve banyo kabini küçük bileşenli ahşap bazlı malzemelerden üretiliyorsa ondan uzak durmalısınız.
Hemen ifade etmeliyim ki karavan duş teknesi internet üzerinden çokça satışı olan bir malzemedir. Örneğin şu linkten bu malzemeleri inceleyebilirsiniz: Karavan Duş Teknesi
Karavan Evyesi
Karavan evyeleri ve evye tablaları karavandaki önemsenmeyen ancak hayati unsurlardan birisi. Karavanınıza uygun bir evye seçerken boyut zaten öncelikle gözden geçirilmeli. Malzeme kalitesi ve dayanıklılık, temizlik kolaylığı ve ağırlık gibi faktörlere de dikkat etmelisiniz. Doğru seçimlerle, karavan yaşamınızı daha keyifli, pürüzsüz ve rahat hale getirmek sizin elinizde.
Karavan evyesi genelde paslanmaz metallerden üretilmekte ve kolayca bulunabilecek kadar yaygınlaşmış durumda günümüzde. Burada problem yok ancak evyenin üzerine oturduğu tablaya dikkat.
Üretim hatlarında gördüğüm bir husus hakkında uyararak bu kısmı noktalamak istiyorum. Karavan alırken evye tablasının sunta – mdf malzemeden olmamasına dikkat edin. Ne de olsa çok az kullanılacak, maliyetten kısalım diyerek oluşturulmuş nice evyeler gördüm. Bunların kabarıp kötü bir görüntü alması demek, karavana her giriş çıkışta bu kötü görüntünün gözlerinizi tırmalaması demektir. Sonrasında oluşacak kötü koku da cabası.
Bence bir karavanın ne derece özenli inşa edildiğini gösteren şeylerden birisi de evyesinin kaliteli, asla su geçirmez bir malzemeye monte edilerek sabitlenmiş olması ve karavanın genel havasıyla uyumlu olmasıdır.
Karavan Tuvaleti
Doğayı tuvalet olarak kullanmak gerçekten zor şehirde büyümüş çoğu karavan tutkunu için. Bu sebeple karavan tuvaleti oldukça önem arz ediyor. Peki karavan tuvaletinde nelere dikkat etmeliyiz?
Karavan tuvaletleri iki çeşittir;
Kasetli Tuvaletler
Kasetli tuvaletler genelde 40 x 40 x 40 cm boyutlarında olup ortalama 18 litre kaset (atık su) hacmine sahiptirler. Kasetli karavan tuvaletleri iki bölmeden oluşur. Üstteki temiz su, kullanıldıktan sonra aşağıdaki kirli su bölümüne akar. Kirli su bölümü (kaset) dolduktan sonra dışarıdan manuel olarak tahliye edilir. 2018 yılından beri yeterli banyo hacmine sahip karavanlarda genellikle bu tür tuvaletler kullanılmaya başlanmıştır.
Kasetli tuvaletler yapısı gereği karavanda banyo kabini içine sabitlenirler. Kurulurken karavanın dış kısmına bir kapak yapılır. Tuvaletin alt kısmındaki kirli su bölümü dışarıdan bir kaset gibi çıkarılır ve temizlenir. Bu kasetli tuvaletin dezavantajı sayılabilir. Çünkü bu tür tuvaletler taşınamayan sabit tuvaletlerdir.
Portatif Tuvaletler
Portatif tuvaletleri kasetlilerden ayıran en önemli özellik onların taşınabilir olmasıdır. Örneğin doğal bir ortamda portatif tuvaletinizi karavan banyonuzdan çıkarıp dışarı götürebilirsiniz. Bu size rahat tuvalet imkanı sunduğu gibi banyonuzun iç hacminin genişlemesini sağlar.
Her iki tuvalet sisteminde de kokunun oluşmasını engellemek için kimyasal kullanmak gerekmektedir. Bu tuvalet kimyasalları tuvalet içinde kokuyu önlediği gibi, dışkının suya dönüşmesini de sağlayarak karavan tuvaletinin kolaylıkla tahliye edilebilmesini ve temizlenebilmesini sağlar. Tuvalet kimyasallarının kokuyu ne kadar önlediğini başka bir yazıda ele almayı düşünüyorum ancak bunu kesinlikle yüzde yüz olarak hayal etmeyin 🙂
Bu iki tuvalet tipinden hangisini seçmek istediğinize sizin karar vermeniz gerekmektedir. Her iki türe ait oldukça kaliteli ürünler farklı fiyatlarla internet üzerinden satılmaktadır. Banyonuzun genişliği, yapmayı düşündüğünüz genel seyahat planınız ve bütçeniz bunda etkili olacaktır.
Örneğin ben doğa seyahatlerim kadar şehir turları da yapacağım diyorsanız bu tuvaleti daha çok kullanacağınız şeklinde yorumlanabilir. Burada kasetli tuvalet avantaj olacaktır.
Sonuç olarak karavan banyo kabini başta olmak üzere karavanda bir zemine su değiyorsa orada çok dikkatli olmak gerekiyor. Unutmayın.