Karavan Ehliyeti Nedir? Hangi Karavan Hangi Ehliyetle Kullanılır?

Nesibe Efnan Ucar

Karavan kullanımı, özgürce seyahat etmek ve doğanın tadını çıkarmak isteyen birçok kişi için cazip bir seçenektir. Peki bir karavanı kullanabilmek için hangi ehliyete sahip olmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Hangi ehliyetin hangi tür karavanlar için gerektiğini ve bu ehliyetler arasındaki farkları anlamak, potansiyel karavan sahipleri için önemlidir. Bu yazıda hangi karavan için hangi ehliyet türlerinin yeterli ve gerekli olduğunu hap gibi anlatıyoruz, sırasıyla inceleyelim.

Öncelikle Türkiye’de karavanlar teknik olarak iki başlık altında incelenmektedir.

  • Çekme karavanlar.
  • Motokaravanlar.

Biz de makalede bu iki karavan türünü kullanabilmek için gerekli ehliyet sınıflarını detaylıca ele alacağız. Çekme karavanlarla başlayalım.

Çekme Karavan Ehliyeti

750 Kg. Altı Çekme Karavanlar (O1 Belgeli)

Türkiye’de çekme karavanlar niteliklerine göre iki sınıfa ayrılırlar. Buradaki nitelik karavanın 750 kg. ağırlığın üzerinde olup olmamasıdır. Çekme karavan şayet 750 kg. ve altındaysa O1 belgesine sahip olur. (Bunu karavanı alırken üretici size vermektedir.) O1 belgesine sahip yani 750 kg. altındaki karavanlarda herhangi bir belgeye gerek yoktur. Trafikte normal olarak kullandığınız aracınız her ne ise bu karavanı o araçla çekebilirsiniz.

750 Kg. Üstü Çekme Karavanlar (O2 Belgeli)

Çekme karavanınızın ağırlığı 750 kg. üstündeyse bu karavan O2 belgelidir ve bu tür karavanı kullanmak için E belgesi gereklidir.

750 kg. üstündeki karavanlar römork kategorisine girer ve bu römorku çekmek için römork ehliyetini (E sınıfı) de almalısınız. Böylelikle aracınıza ilave olarak 750 kg. üstü karavanınızı da çekebilirsiniz.

Römork ehliyeti E sınıfı ehliyettir.

Örneğin şayet B sınıfı bir binek araç kullanıyorsanız E sınıfı römork ehliyetini de alarak BE ehliyetine sahip olursunuz. Şayet C sınıfı ehliyet ile bir kamyon kullanıyorsanız, 750 kg. üstü karavanınızı çekmek için E sınıfı römork ehliyeti alarak CE sınıfı ehliyete sahip olursunuz ve karavanınızı kamyonunuzla çekebilirsiniz.

Örneklerde olduğu gibi çekici aracın ehliyetinin ne olduğu fark etmez, karavanınız 750 kilogramdan fazla ise E belgesini alıp dilediğiniz araçla karavanınızı çekebilirsiniz.

BE Sınıf Ehliyet Nedir?

E sınıfı ehliyet, Türkiye’de çekme karavan veya römork kullanmak isteyen sürücüler için gereken sürücü ehliyet sınıfını ifade eder. BE ehliyet sınıfı, B sınıfı bir araç kullanırken 750 kg’ın üzerinde bir çekme karavanı veya römorku çekmek için gerekli olan E sınıf ehliyete sahip olmayı ifade eder. C sınıf araç kullananlar 750 kg. üstü bir römorku çekmek isterlerse CE ehliyetine ihtiyaçları olur. D sınıfı ehliyete sahip olanlar bu belgeyi alınca DE ehliyetleri ile diledikleri ağırlıktaki karavanları ve römorkları çekebilirler.

Motokaravan Ehliyeti

Bir motokaravan aldıysanız yahut motokaravan yaptıysanız gerekli işlemlerden sonra bu aracın ruhsattaki sınıf bilgisinin M1 olduğunu görürsünüz. Yani motokaravanlar kişisel olarak binek tipi araçlar kategorisinde değerlendirilirler. Bu sebeple hiçbir kritere bakılmaksızın motokaravanınızı B sınıfı ehliyetle kullanabilirsiniz.

Karayolları taşıt yönetmeliğinde araçların cinsleri ve tüm detayları ile alakalı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Karavan TürüEhliyet TürüAçıklama
750 Kg. Altı Çekme Karavanlar (O1 Belgeli)Herhangi bir ehliyet.750 kg. ağırlığından hafif olan çekme karavanlar için herhangi bir belge gerekli değildir.
750 Kg. Üstü Çekme Karavanlar (O2 Belgeli)Herhangi bir ehliyete ek olarak E Belgesi (Ehliyet)750 kg. ağırlığının üzerinde olan çekme karavanlar için römork ehliyeti (E sınıfı) gereklidir.
MotokaravanlarB Belgesi (Ehliyet)Motokaravanlar, binek araçlar gibi kabul edilir ve B sınıfı ehliyetle kullanılabilir. Ruhsatlarında “M1” sınıfı bulunur.
Karavan Ehliyeti Tablosu

Araç Sınıfları:

Aşağıda konumuzla yakınen ilgisi araç sınıflarını derledik:

M Sınıfı – En az dört tekerlekli ve yolcu taşımasında kullanılan motorlu araçlardır.

M1 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan ve 1-9 yolcu kapsiteli olan motorlu araçtır.

M2 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan, 9-17 yolcu kapasiteli olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşmayan motorlu araçtır. 

M3 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan,17 kişiden fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşan motorlu araçtır. 

N Sınıfı – En az dört tekerlekli ve yük taşımasında kullanılan motorlu araçlardır. 

N1 Sınıfı: Yük taşımasında kullanılan ve 3500 kg ağırlık altı için kullanılan motorlu araç.

N2 Sınıfı: Yük taşımasında kullanılan ve 3500-12000 arası ağırlık için kullanılan motorlu araçlardır.

Sonuç

Karavan kullanımı, özgürce seyahat etmek ve doğanın tadını çıkarmak isteyen birçok kişi için cazip bir alternatiftir. Bu makalede, Türkiye’de karavan kullanımının gerektirdiği özel bir “karavan ehliyeti” olup olmadığını ve hangi ehliyet sınıflarının karavan kullanımına uygun olduğunu inceledik. Çekme karavan ehliyeti ve motokaravan ehliyeti gibi merak edilen sorulara cevaplar verdik.

Türkiye’de karavan kullanımı için genellikle “B” sınıfı sürücü ehliyeti yeterli olur. Sadece O2 belgeli çekme karavanlar için fazladan E ehliyetine sahip olma zorunluluğu vardır.

750 kg. üstü bir karavanı yani römorku çekmek her zaman kolay olmayabilir. Bu sebeple sürüş kurallarına tamamıyla uymanızı ve karavanınızın bakımlarını yaptırmış olmanızı şiddetle öneririz. Karavan bakımı için bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Çekme karavan kullanmak için özel bir karavan ehliyeti gerekiyor mu?

750 kg. altı (O1 Belgeli) çekme karavanlar için ek bir ehliyete gerek yoktur. Karavanınızın O1 belgesini göstermeniz yeterlidir. Ancak 750 kg. üstü çekme karavanlar için çekici araç ehliyetine ek olarak E sınıfı ehliyet gereklidir. Örneğin B sınıfı bir ehliyetiniz varsa BE ehliyetine ihtiyaç duyarsınız.

BE sınıfı ehliyet nedir?

750 kg. üstü bir römorku yahut karavanı (O2 Belgeli) B sınıfı bir otomobille çekmek için gerekli ehliyet sınıfıdır. E sınıfı ehliyet alınınca bir otomobil ehliyeti BE olarak kabul edilir.

Karavan ehliyeti kaç para?

Karavanlar için genelde yeniden bir ehliyet belgesine ihtiyaç yoktur. Sadece çekme karavan 750 kg. üstünde ise E sınıfı ehliyet almalısınız. Bunun ücreti ise sürücü kurslarına göre değişmekle birlikte ortalama 8.000 TL bandındadır.

O1 belgesi nedir?

O1 belgesi bir karavanın 750 kg. altında olduğunu ve belli standartları taşıdığını gösteren belgedir.

O2 belgesi nedir?

O2 belgesi bir karavanın 750 kg. ağırlığın üzerinde olduğunu ve belli standartları taşıdığını gösteren belgedir. Bu belgeye sahip karavan sahipleri karavanlarını trafikte kullanabilmek için E sınıfı ehliyete de sahip olmalılar.

Motokaravan ehliyeti nedir?

Her türlü motokaravanınızı B sınıfı ehliyetle kullanabilirsiniz. Evet yanlış duymadınız, otobüsten bozma bile olsa her bir motokaravan ruhsatta M1 sınıfı olarak gözükmektedir. M1 sınıfı araçlar ise B sınıfı ehliyetle kullanılmaktadır. Tadını çıkarın.

3500 kg. üstü motokaravan ehliyeti nedir?

B sınıfı ehliyetle her kilo ve yapıdaki motokaravanı kullanabilirsiniz. Çünkü tüm araçlar karavana dönüşünce (şayet yolcu koltuğu sayısı 9’dan fazla olmazsa tabi) M1 sınıfı araca dönüşür. M1 sınıfı araçlar ise hususi binek tipi araçlar olup B sınıfı ehliyetle kullanılırlar.

İlginizi Çekebilir: Tiny House: Tam Rehber

You may also like

Yorumunu Yaz

Hakkımızda

dogarehberi.com ekibi olarak hayalimiz çıktığımız bu yolda, bu websitesini doğanın her alanında sorulabilecek tüm sorulara doğru cevabı vermektir. Son trednleri takip edip, sizleri güncel tutmak olacaktır.

Barınma

Newsletter

Yeni ve güncel yazılar için ayrıca firma kampanyaları için bizi takip edim

@2023 – haklarımız saklıdır.